Sivut

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Mietteitä tokosta

Tokoilu on minusta kivaa, etenkin nyt kun koirakin tykkää siitä. Treenaaminen on tosi kivaa, silloin kun tietää mitä tekee ja tuntuu, että homma etenee. Ja hyvin toimiva toko-koirakko on aivan upeaa katseltavaa.

Edelliseen kirjoitukseen olin lisännyt kuvan, jossa Freddy istuu paikallaan käskyn alla. Voin tietysti laittaa sen tähänkin.


Kuvasta näkee, että Freddy istuu vähän oudosti. Se ei istu "jalkojen päällä", vaan rönöttää tuolla lailla lonkallaan. Freddy istuu aina näin, koska tuo oikea  takajalka ei taivu samalla tavalla kuin vasen jalka taipuu. Asennon ei pitäisi sattua (kuten aina, enhän minä sitä ihan 100% varmuudella voi tietää), mutta on se varmasti hieman epämukava Freddylle.

Freddyhän ei yleensä istu muuten, kuin silloin kun pyydän sitä istumaan. Muuten se seisoo tai makaa. Meidän portaissa se istuu, mutta silloinkin se istuu pehvallaan niin, että sen takapuoli on ylemmällä portaalla ja jalat roikkuvat vapaina, näin (pahoittelen surkeita kuvia, kuvanmuokkausohjelma takkuilee niin en saa edes suoristettua):


En ollut edes kiinnittänyt huomiota siihen, ettei Freddy koskaan istu, ennen kuin toko-kurssimme kouluttaja kysyi asiaa minulta kun mietittiin Freddyn outoa asentoa. Tajusin, että eihän se muuten koskaan istu. Tästä voisi päätellä, ettei istuminen ole Freddystä kovin mukava asento.

Normaalisti istuva koirahan istuu näin:

Kuvan menin törkeästi lainaamaan täältä
Tokossa koiran täytyy istua. Perusasento sisältyy jokaiseen liikkeeseen. Lisäksi esim. luoksetulossa koiran täytyy odottaa paikallaan istuen. Olenkin monesti sanonut, että Freddy helposti läsähtää maahan odottaessaan. Olisikohan asennon epämukavuudella jotain tekemistä asian kanssa? Nythän olen vahvistanut paljon sitä istumista ja nykyään Freddy odottaa nätisti ihan istuen.

Freddyhän tulee perusasentoon todella innokkaasti ja istuu käskystä reippaasti. Se ei siis todellakaan näytä siltä, että istuminen olisi sille jotenkin inhottavaa. Mutta näkeehän sen ihan selkeesti, ettei Freddy istu normaalisti. Ja jos ei se kerran istu muuten, kun sitä erikseen pyydettäessä, niin eihän se sille silloin kovin luonnollinen asento ole.

Tokonhan kuuluu olla koiralle mielekästä. Jos se sisältää istumista, joka ei ole koiralle mielekästä, niin onko se toko sitten loppupeleissä enää kovin mielekästä? Freddyhän tykkää tokosta, mutta ylemmissä luokissa sitä istumista tulee lisää ja esim. mitään paikkaistumista en aio Freddyltä alkaa vaatia.

En halua vaatia koiralta mitään sellaista, mikä tuntuu siitä epämiellyttävältä. Siksi olen miettinyt paljon tätä tokon harrastamista. Freddy tykkää siitä niin kovasti ja se tekee kaiken tosi innokkaasti, niin tuntuisi kurjalta jättää tämä kaikki tähän. Pitkään mietittyäni olen tullut siihen tulokseen, että treenaillaan rauhassa, pyritään sinne kokeeseen ja kerätään alokasluokasta koulari, jos Freddyn innostus pysyy samanlaisena. Jos toko alkaa mennä Freddyn mielestä tylsäksi ja epämiellyttäväksi niin jätetään homma siihen. Ylempiin luokkiin ei tähdätä ollenkaan. Niin kauan kun Freddy tekee innoissaan ja mielellään ja selkeesti tykkää touhusta, voidaan jatkaa. Muuten jätetään homma siihen ja keskitytään kokonaan siihen koiratanssiin, jossa liikkeet voi tehdä kokonaan sellaisiksi, ettei koiran tarvitse tehdä mitään sellaista, mikä ei sille sovi.

Ja sitten tämä täytyy aina muistaa ja pitää siitä kiinni.

2 kommenttia:

  1. Heips. Onhan tuo hassu tuo Freddyn istuminen ja kuten kirjoititkin nin sille on täysin järkeen käypä selityskin. Mutta älä anna sen vaivavata menoanne. Musta on mahatavaa että nautitte tokosta ja jatkakaa toki sitä niin pitkälle kun hyvältä tuntuu ja ehdottomasti alokkaasta koulari siihen teillä on oikein hyvät mahdollisuudet. Ja senkin jälkeen vain taivas on rajana mitä haluatte harjoitella. Pääasia on että on kivaa, molemmilla! Isot tulokselleiset tavoitteet aiheuttavat monessa harrastajassa stressiä ja sen jälkeen ei koiralla eikä ohjaajalla ole enää kivaa. Ja harrastamisenhan kuuluu olla kivaa! Miksi muuten harrastaa. :D Tsemppiä teille ja hauskaa kevään odotusta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mia, hauskaa kevään odotusta teillekin ja tietysti myös tsemppiä!

    Me treenaillaan joo sen verran kun kivalta tuntuu ja katotaan sitten kuinka pitkälle se vie :) Kuten sanoit, miksi harrastaa jos ei ole kivaa? Se yritetään pitää muistissa, mikä voi joskus olla yllättävänkin vaikeaa, etenkin jos on asettanut itselleen niitä tuloksellisia tavoitteita.

    Meillähän ainoa tuloksellinen tavoite on tosiaan tuo TK1, sen jälkeen ei ole mitään tavoitteita enkä aio niitä ainakaan toistaiseksi myöskään asettaa :)

    VastaaPoista