Sivut

perjantai 11. maaliskuuta 2011

Jalkakuulumisia

Freddy oli torstaina lääkärillä rokotettavana. Ei löytynyt mitään kummallista, painoa pitää vähän tarkkailla, mutta se olikin jo tiedossa. Ei ole mitään paniikkia, mutta pikkasen on paino kastraation jälkeen noussut.

Samalla tutkittiin jalka. Jalkahan on tutkittu viimeksi kesällä kun Freddy kastroitiin, joten oli mielenkiintosta päästä taas kuulemaan lääkärin näkemys siitä, miltä jalka näytti.

Lääkäri katsoi ensin Freddyn liikkeet ja hyvältä näytti. Oli todella tyytyväinen siihen, miten hyvin Freddy jalkaa käytti ja liikkuminen oli muutenkin terveen näköstä. Freddyhän käyttää jalkaa lähes normaalisti, mutta välillä se saatta jollain askeleella jättää astumatta jalalle ja välillä se käyttää jalkaa lähinnä vain apujalkana. Se ei astu sille varsinaisesti, mutta potkii sillä maasta vauhtia. Hitaassa vauhdissa Freddy käyttää jalkaa ihan täysin normaalisti, mutta vauhdin kasvaessa vammautunut jalka jää vähän jälkeen, kun siinä on vähän heikompi koordinaatio eikä se niin kovassa vauhdissa oikein pysy mukana. Se on vähän kuin potkulauta, Freddy ei kovassa vauhdissa astu jalalle kunnolla mutta potkii sillä vauhtia.

Freddyn lonkkia/selkää/kyynäriä ei ole kuvattu, mutta ajattelin, että sen voisi nyt tehdä ja silmät peilata. Freddyhän oli vain 6kk vanha onnettomuuden sattuessa, joten jalan vammautuminen on todennäköisesti aiheuttanut jonkinlaisia muutoksia ainakin oikeaan lonkkaniveleen. Freddy on onneksi niin pieni ja kevyt koira, että jalan vammautuminen tuskin on rasittanut etupään niveliä niin, että ne olisivat vioittuneet. Sitähän ei tietenkään voi tutkimatta varmaksi sanoa, joten kuvataan sitten samalla myös kyynärnivelet. Luustokuvia en ajatellut lähettää Kennelliittoon, koska kuvautan Freddyn ihan vain saadakseni itse tietää Freddyn luuston kunnon. Tulokset eivät pahemmin palvelisi shelttien jalostusta, koska vammautuminen on vaikuttanut niihin. Silmäpeilauksen tulokset lähetetään tietenkin Kennelliittoon.

Itse jalka näytti ihan hyvältä, aika samanlaiselta kuin silloin kesän alussa. Karvaa on tullut lisää, mikä on hyvä, koska se toimii pehmusteena. Lisäksi tassuun on tullut jonkinlainen kovettuma, mikä on myöskin hyvä, koska se estää ihoa rikkoontumasta. Kovettuma näyttää aika inhottavalta ja se saa jalan näyttämään aika pahalta, mutta kovettumasta on oikeastaan vain hyötyä.

Jalassahan on siis kolme varvasta, jotka ovat yhdessä mytyssä, joten tassu näyttää siltä kuin siinä ei olisi varpaita ollenkaan. Kynsiä on vain yksi ja anturaa ei ollenkaan. Tassussa pidetään koko ajan sidettä, koska muuten tassun iho ei kestäisi. Iho on siinä kovin ohut ja luu hankautuu sisäpuolelta sitä vasten, ja kuluttaa ihon rikki jos siinä ei ole sidettä. Ulkona jalkaan laitetaan tossu jossa on vähän kovempi pohja.

Tassu yläviistosta kuvattuna
Suoraan sivulta kuvattuna. Tuo tumma on siis sitä kovettumaa ja siitä jatkuu  kynsi.
Tuo alempi kuva etenkin on aika ilkeän näköinen, mutta tuo tumma on tosiaan vain hyväksi. Tassu tuskin on kipeä, sitähän ei kukaan voi varmasti sanoa, mutta siinä ei ole oikeastaan mitään mikä voisi olla kipeä. Tassu ei ole mitenkään kosketusarka ja Freddy antaa ihan rauhassa painella tassua.

Noista kuvista on ehkä vähän hankala hahmottaa mitään, mutta tassu on siis tuollainen töppö. Ei sitä oikein tassuksi tunnista, mutta Freddy pärjää sen kanssa mainiosti. Vertailun vuoksi vuosi sitten otettu kuva (tammikuulta 2010).

Tuo on siis otettu edestä ylhäältä, eli kuvassa on aikalailla sama kohta kuin tuossa ensimmäisessä tänään otetussa kuvassa. Jalka ei pahemmin ole muuttunut, tässä kuvassa Freddyllä ei vielä ole karvoja tassussa joten sen näkee tästä ehkä vähän paremmin. Tästä kuvasta ei näe tuota tassun alapuolta, mutta siinä oli silloin vielä haava/rupi. Nykyään siinä on siis kovettuma. Tassu näyttää tässä kuvassa ehkä jopa vähän paremmalta kuin tänään otetuissa kuvissa, mutta todellisuudessa jalka on pysynyt samanlaisena, ihan vähän se on mennyt parempaan suuntaan. Nuo karvat ja tuo kovettuma tekevät sen eron.

Jalan tila on siis pysynyt ennallaan, Freddyn liikkeet ovat parantuneet ja oikeaan takaraajaan on tullut lisää lihaksia ja lihastasapaino on mennyt parempaan suuntaan (aiemmin Freddyllä oli iso puoliero, nyt ero on pienempi). Jalkaa hoidetaan jatkossakin samalla tavalla kuin tähänkin asti, eli vaihdetaan side muutaman päivän välein, huuhdellaan jalkaa ja rasvaillaan sitä. Jos ei mitään ihmeellistä tapahdu niin seuraavan kerran mennään jalkaa näyttämään vasta vuoden päästä.

Ihan hyvillä mielillä lääkäristä siis lähdettiin, en ole itse huomannut jalassa mitään suurempia muutoksia, joten lääkärin lausunto vastasi sitä, mitä odotinkin. Tästä jatketaan eteenpäin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti