Sivut

torstai 25. elokuuta 2011

"Terällä, yhdessä, koiran kanssa"

Taitoluisteluseurani "slogan". Tai no ei ihan, mutta melkein. "Terällä, yksin ja yhdessä". 

Petsien koiratanssikeskustelussa mainittiin, että koiratanssia on verrattu taitoluisteluun ja etenkin pariluisteluun. Minulle on koko ajan ollut selvää, että jo 12 vuotta kestäneestä taitoluistelu-urasta varmasti on koiratanssissakin vähän jotain hyötyä, mutta edellisen kommentin jälkeen olen pohtinut asiaa vähän syvällisemmin ja huomannut, että lajeissa on tosiaan todella paljon yhteistä.

Molemmissa lajeissa on tarkoitus suorittaa ohjelma musiikin tahtiin. Ohjelma suoritetaan määrätyllä alueella (taitoluistelussa kaukalo, koiratanssissa kehä) ja koko aluetta tulee käyttää hyväkseen. Pisteet laskevat, mikäli ohjelma ei kata koko aluetta.

Ohjelma koostuu eri liikkeistä/elementeistä. Liikkeestä siirrytään toiseen erilaisilla siirtymillä, joiden pitää sopia ohjelmaan ja olla osa koreografiaa. Myös elementit ovat osa koreografiaa. Elementtien tulee olla teknisesti mahdollisimman vaikeita ja ne tulee suorittaa laadukkaasti ja täsmällisesti.

Ohjelman tulee olla mahdollisimman vaikea, mutta se kuuluu saada näyttämään mahdollisimman sujuavalta ja helpolta. Ohjelman tulee sopia musiikkiin ja esityksellä on usein jokin teema. Koreografian tulee olla tarkkaan suunniteltu musiikkiin ja kaikki liikkeet ovat osa koreografiaa. Myös esiintymisasu tukee ohjelman teemaa.

Molemmat lajit ovat siis hyvin vaikeita. Ohjelmassa tulee suorittaa vaikeita liikkeitä, mutta esityksen tulee näyttää helpolta "taiteelliselta luomukselta". Ohjelman pitää olla selkeä kokonaisuus ja sen täytyy pysyä kasassa. Musiikkia tulee osata tulkita eikä ohjelma ole pelkkä ohjelma, se on esitys.

Pariluistelussa lisänä tulee vielä se, että ohjelman tulee olla hyvin suunniteltu molempien osapuolten suhteen, molempien tulee tietää mitä tehdä ja liikkeiden tulee olla yhtenäisiä ja näyttää hyvältä yhdessä tehtyinä. Molempien tulee ottaa toinen huomioon koko ajan ja tietää mitä toinen tekee. Omaa tekemistään pitää osata säädellä parin tekemisten mukaan.

Kaiken kaikkiaan lajeissa on todella paljon yhteisiä piirteitä ja taitoluisteluharrastuksestani saattaa olla koiratanssissa enemmän hyötyä kuin kuvittelinkaan. Katsotaan mitä saadaan aikaseks :D

Pahoittelen tekstin sekavuutta, siinä käy helposti niin, että teksti menee sekavaksi kun kirjoittaa omia pohdintojaan suoraan päästä :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti